"
Wederkerigheid is een circulair interactie- en relatiepatroon
– Marjoleine Jansen, MSc

Wederkerigheid is het ‘over en weer’ gaan in het sociale contact. Bijvoorbeeld de bereidwilligheid die je laat zien richting je collega door hem/haar te helpen bij het schrijven van een projectplan of meelezen met een adviesrapport, vanuit een ervaren balans in het geven en nemen in de relatie.
Mensen streven in hun relaties naar een bepaalde mate van gelijkheid en evenwicht (zie Adams’ Equity Theory), omdat we niet graag het gevoel hebben dat we andere mensen iets verschuldigd zijn. Over het algemeen proberen mensen, wanneer ze deze sociale verplichtingen ervaren ze op den duur te vervullen. Als iemand je bijvoorbeeld een verjaardagskaart stuurt, wil je hem er vrijwel zeker een terugsturen, of als je uitgenodigd wordt voor een etentje bij iemand thuis, neem je bij voorbaat al iets mee om de ander te bedanken. Kortom: we geven liever dan dat we ontvangen om niet bij de ander in de schuld te staan. De waarde van de schenking is ondergeschikt aan het feit dat je iets teruggeeft. In het werkveld is het mogelijk om dit principe van wederkerigheid te gebruiken door gunsten voor anderen te doen, mensen te helpen, anderen publiekelijk te prijzen en in het algemeen op zo’n manier te werken dat een er in die specifieke relatie een emotionele bankrekening wordt opgebouwd.
Boeiende onderwerpen
- Vijf wederkerige-intentie-principes
- Het psychologische contract ofwel de emotionele bankrekening
- Wederkerigheid in symmetrische en asymmetrische relaties
- Impact van sturing op prestaties in plaats van relaties
- Hoe wordt er betekenis gegeven aan wederkerigheid?
- Hoe maak je de vanzelfzwijgende patronen bespreekbaar?
Je eigen wensen staan centraal!
De bijeenkomsten hebben een dynamisch karakter waarbij gestreefd wordt naar een actieve inbreng door de deelnemers. Het modulaire onderwijs heeft daarom het karakter van een ‘academische werkplaats’ waarin de deelnemers met elkaar werken aan hun verdere ontwikkeling.
Terugkerende aspecten zijn:
- Koppelen van theorie en praktijk;
- Dialoog en interactie;
- Reflecteren en intervisie;
- Nieuwe wetenschappelijke inzichten;
- Analyse vanuit sociale contexten;
- Nieuwe vaardigheden toepassen.
De vaardigheden, kennis en talenten van de deelnemers worden gemeten met toetsing processen die gebaseerd zijn op psychologisch wetenschappelijk onderzoek met goed gedefinieerde normen voor kwaliteit en eerlijkheid.
Twee bijeenkomsten
De masterclass bestaat uit twee bijeenkomsten. De deelnemers krijgen na de eerste dag een opdracht mee. Tijdens de dagen gaan de handen uit de mouwen. Naast een introductie college, bestaan de lessen uit groepsopdrachten en intervisie.
Het programma start om 10:00 uur en eindigt om 16.30 uur. Tussendoor is er een lunch en gelegenheid om even een stuk te wandelen of nader met elkaar kennis te maken. De masterclass staat op zichzelf maar is tegelijkertijd ook geschikt als bij- en nascholing voor adviseurs.
Leerdoelen
Tijdens de masterclass leer je:
- Wat de rol van wederkerigheid is in werkgerelateerde relaties;
- Wat de impact is van het psychologische contract;
- Te kijken naar divers organisatiegedrag als graadmeter voor positieve wederkerigheid;
- Hoe en waarom dit verschillend uitpakt in diverse organisaties;
- Hoe je met behulp van praktische toepasbare interventies wederkerigheid bespreekbaar kunt maken.