Hoe de terugkoppeling van ‘kleuren’ door een consultant verkeerd kan uitpakken.
Casus uit de praktijk
Wat betekent een uitslag op basis van kleuren?
Een uitslag op basis van kleuren testen (drijfveren) zegt niet iets over iemand persoonlijkheid. En al zeker niet over ervaringen uit het verleden. In de praktijk is de relatie tussen drijfveren en persoonlijkheidskenmerken niet bewezen. Het zegt ook nog niets over het gedrag van iemand.
De kleuren die aan bepaalde voorkeuren gegeven worden zijn meestal beperkt tot 5 of 6 kleuren. Mensen hebben daarentegen zoveel meer ‘kleur’, varianten en eigenschappen. Iemands persoonlijkheid meet je niet met een DISC, Managementdrives, spiral dynamics, MBTI, Insights of andere niet kleuren tools. Zo kun je aangeboren eigenschappen als extravert of introvert ook niet ophangen aan een kleur.
Hoe horen consultants hiermee om te gaan?
Het doel van de ‘kleuren’ tools is om structuur te geven aan verschillende voorkeuren. Om te gebruiken in een dialoog. Met als doel om te duiden dat we allemaal een andere kijk kunnen hebben op zaken. En dat verschillen er mogen zijn. Daarbij is het praten over kleuren een snelle manier om met elkaar te bespreken wat je zelf nodig hebt en wat de ander nodig heeft. De dialoog en bieden van meer zelfvertrouwen staan daarbij voorop. Dat zou de ‘drijfveer’ moeten zijn van consultants die werken met kleuren.
Wat kunnen we uit deze casus leren?
Baat het niet? Het had wel degelijk schade kunnen geven. Niet alleen op het werk, vooral emotioneel. Ben benieuwd hoeveel medewerkers in Nederland schade oplopen door het inzetten van onkunde en parapsychologie bij het uitleggen van kleuren profielen.