Stress

Hoe je in kleine stappen snel meer energie krijgt

Een goede kennis heeft het allemaal: een eigen bedrijf, een boot voor de weekenden, een geweldig gezinsleven en veel geld. Dus waarom had hij zoveel stress en angst dat hij ’s nachts nauwelijks kon slapen? We vroegen het hem. Zo vertelde hij: “Tja, het lijkt erop dat ik steeds mijn lat verleg. Ik heb het gevoel dat ik niet echt blij ben als ik iets bereik. Zo werd ik laatst nog geïnterviewd voor een interessant tijdschrift. Vroeger zou ik een gat in de lucht springen. Nu deel ik het niet eens meer met anderen. Ik ben namelijk bang dat ik het op een dag allemaal verlies”.

Uit dit verhaal blijkt dat succes naar je keel kan grijpen. Zo kan het gebeuren dat je niet echt meer kunt genieten. Geen enkel niveau van succes lijkt dan nog te zorgen voor voldoening. Zijn stress nam ondertussen alleen maar toe. Hij negeerde het, totdat tijdens een potje tennis zijn lichaam weigerde.

Energielekken

We vroegen hem om een dagboek bij te houden en deden een HRV meting gedurende 24 uur. Daarbij vonden we een aantal belangrijke activiteiten die zorgen voor energielekken: netwerkborrels, presentaties na de lunch, kort na (te) intensief sporten, discussies en tot slot (tot zijn eigen verrassing) het kijken van talkshows op tv.

Schijf van vijf op maat

We gingen vervolgens aan de slag met een ‘schijf van vijf’ op maat.

Klein beginnen

Een belangrijke sleutel in dit alles is klein beginnen – heel klein. Het is belangrijk omdat je stress niet op een stressvolle manier kunt aanpakken. Vaak proberen we verandering teweeg te brengen door pure inspanning en steken we al onze energie in een nieuw initiatief. Maar je kunt stress niet verslaan met dezelfde activiteiten die de stress in de eerste plaats hebben gecreëerd.

Deel dit bericht
Facebook
Twitter
LinkedIn