Gezondheid

Slapen maakt je slim

Slaap je slecht in de nacht van zondag op maandag? Je bent niet de enige. Ondanks dat mensen verschillend zijn en een eigen ritme hebben. Jouw lichaam maakt hormonen (onder andere cortisol) aan, zodat we bij zonsopgang vanzelf wakker worden. Zodra de zon ondergaat maken we een slaaphormoon (melatonine) aan. Deze cyclus zorgt ervoor dat je lekker kunt slapen. Daglicht is eveneens een van de ingrediënten voor het maken van het hormoon serotonine. Dit hormoon staat ook wel bekend als een geluk hormoon en heeft invloed op je geheugen en stemming. Alles wat je overdag meemaakt, verwerkt je brein tijdens de slaap.

De dynamiek tussen focus en slaap

Cortisol is een belangrijk hormoon en speelt een rol bij veel processen in je lijf. Cortisol regelt verder de afbraak van verschillende eiwitten voor de aanmaak van glucose die je nodig hebt voor energie. Het hormoon beïnvloedt de bloeddruk, het cholesterolgehalte en de werking van het afweersysteem. Tijdens spannende situaties zorgt cortisol ervoor dat je een bepaalde taak langer kunt volhouden door de focus die het biedt.

Tijdens de slaap komt je lijf in balans

Als de (tijdelijke) stresssituatie voorbij is, geeft je brein de opdracht om de aanmaak van de stresshormonen te (her)balanceren. De energie gaat terug naar het spijsverteringsproces en je lijf ruimt eveneens de ziektekiemen op, die je mogelijk hebt opgelopen tijdens het lastige gesprek, examen of project. Tijdens de slaap komt het lichaam tot rust. Door nachtrust reset je als het ware jouw brein. (Bron: Matthew Walker, Ph.D.). Slapen zorgt er eveneens voor dat jouw brein letterlijk nieuwe verbindingen maakt. Daardoor leer je zelfs tijdens het slapen.

Over de behoefte aan slaap

Tips voor het slapen gaan

De functie van slaap

 

Merk je dat je maag gaat knorren en je darmen geluidjes maken wanneer je bij de kapper zit? Dat komt waarschijnlijk doordat je lijf zich ontspant.

Tijdig herstel helpt je lichaam jou om in goede staat te blijven. Dit hebben we nodig om te blijven presteren. Zonder voldoende herstel kan je best lang doorgaan, maar ergens is er een omslagpunt. Want wanneer de (stress)hormonen te vaak of te langdurig moeten bijspringen, kan dat zorgen voor een verhoogde kans op gezondheidsklachten. We spreken dan van chronische stress.

Deel dit bericht
Facebook
Twitter
LinkedIn