Algemeen

In Nederland zitten werknemers gemiddeld bijna 11 uur per dag!

Hoelang zitten Nederlanders per dag? Op een doordeweekse dag zitten Nederlanders gemiddeld zo´n 10,7 uur. Nergens in Europa is dit aantal zo hoog. We kunnen onszelf dan ook wel Europees kampioen zitten noemen. Maar moeten we daar trots op zijn? 32% van de volwassenen in Nederland zit meer dan 8,5 uur per dag, terwijl dit in andere Europese landen zo’n 20 procent minder is, met maar 12 procent.

Zitten lijkt het nieuwe normaal terwijl we allemaal weten dat zitten niet gezond is.

Zitten kan namelijk zorgen voor serieuze gezondheidsproblemen, waaronder vroegtijdig overlijden. Maar ook diabetes type 2 en hart- en vaatziekten zijn veel voorkomende gevolgen van te weinig bewegen. Om je lange zit werkdag te onderbreken heeft De Nationale Beweeg Minuut iets bedacht. Ze roepen iedereen met een zittend beroep op om elke werkdag om 11:00 in de ochtend, minstens één minuut lang te bewegen. Je kunt dit natuurlijk zelf invullen door een dansje te maken of even een paar flinke stappen te zetten naar de koffieautomaat.

Vanaf de corona pandemie is het aantal zituren drastisch toegenomen.

Uit cijfers van TNO blijkt namelijk dat door het thuiswerken het aantal zituren is toegenomen. En ook uit cijfers van het RIVM in samenwerking met het CBS blijkt dat het aantal zituren van Nederlanders de afgelopen jaren flink is gestegen. Het valt iedereen op en ook het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Ze startte namelijk een campagne om werknemers met een zittend beroep bewust te maken wat weinig bewegen en lang zitten met je kan doen. Je zit uren kun je helaas niet compenseren door 2 á 3 keer per week te gaan sporten. Als je echt een zittend beroep hebt zoals een kantoorbaan, chauffeur of call center medewerker, dan kunnen er ook nog andere klachten ontstaan. Zo is dit erg belastbaar voor je schouders, nek, armen en polsen.

Accountants en juristen zijn koplopers met een zittijd van zeker zo’n 7,5 uur per dag!

Net zoals app- en softwareontwikkelaars. Allemaal zittende beroepen waarin weinig wordt bewogen. Een zit-sta bureau en vaak een opstaan, bewegen en lopen lijkt de uitkomst. Tijdens de campagne meer bewegen tijdens een werkdag worden meer middelen ontwikkeld die daarbij kunnen helpen. Zo worden werkende met een zittend beroep zich steeds meer bewust van de risico’s van weinig bewegen en te lang zitten tijdens je werkdag.
Voor de huidige campagne is zelfs door Willie Wartaal van De Jeugd Van Tegenwoordig een speciaal nummer geschreven, ‘De Nationale Beweeg Minuut’. De videoclip maakte hij samen met vitaliteitscoach Olga Commandeur.

De campagne, De Nationale Beweeg Minuut.

Een initiatief van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en onderdeel van de campagne ‘Elk half uur, even bewegen. Zet ook de stap’. Nederlandse werknemers met een zittend beroep kunnen voortaan een notificatie aan hun agenda toevoegen die ze eraan herinnerd om meer te bewegen. Ook is er op de website, Billy de Chatbot te vinden die je aanspoort om meer te bewegen door jou handige tips te geven.

Ga naar www.denationalebeweegminuut.nl om te starten met chatten, jouw notificatie in te stellen of instructievideo’s te volgen van Olga Commandeur (bekend van ‘Goedemorgen Nederland’). Vindt hier ook feiten, cijfers en meer informatie zoals webinars, factsheets en een toolkit.

Vergeet ook het nummer ‘De Nationale Beweeg Minuut’ van Willie Wartaal niet te luisteren en je aan te melden voor het beweeg record!

Deel dit bericht
Facebook
Twitter
LinkedIn