Gezondheid

Fastfood een recept voor angst en depressie

Chips, ijs, cake, kant-en-klare maaltijden, gefrituurd voedsel en frisdranken zijn een recept voor angst en depressie. Zo blijkt uit een nieuw grootschalig onderzoek.

Depressie of ‘burn-out‘ is momenteel een groot probleem voor de volksgezondheid. Het is een belangrijke reden waarom mensen niet goed kunnen functioneren. Dit heeft een flinke impact. Op het werk, sociaal, emotioneel en fysiek. Bovendien leeft bijna 5,0% van de wereldbevolking (280 miljoen mensen) met deze aandoening (Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), 2021). Zit depressie alleen tussen onze oren? Of speelt er meer mee?

Angstgevoelens door fastfood

Een studie gepubliceerd in het Journal of Affective Disorders wees uit dat de percentages van depressie 80% hoger zijn bij mensen van wie het dieet grote hoeveelheden ultra-verwerkt voedsel bevat. De auteurs van de studie definieerden ultra-bewerkte voedingsmiddelen als voeding die: vijf of meer ingrediënten, zoals conserveermiddelen, emulgatoren en smaakversterkers, bevatten.

Voor dit onderzoek vroegen de Braziliaanse wetenschappers 2.572 (afgestudeerde) studenten naar hun eet- en levensstijlgewoonten om de twee jaar tussen 2016 en 2020. Gedurende de duur van de studie werden 246 gevallen van depressie ontdekt.

Een onderzoeksteam in Hangzhou, China, ontdekte al eerder dat frequente consumptie van gefrituurd voedsel, vooral gefrituurde aardappelen, verband houdt met een 12% hoger risico op angst en 7% hoger risico op depressie dan bij mensen die geen gefrituurd voedsel aten.

Domino effect

“De relatie tussen ons dieet en onze mentale gezondheid is ingewikkeld. Het Braziliaanse onderzoek biedt een belangrijk stuk in de puzzel,” vertelt David Crepaz-Keay, van de Mental Health Foundation in het Verenigd Koninkrijk tijdens een interview.

“Onze geest en lichaam hebben een gezond, uitgebalanceerd dieet nodig. Het regelmatig eten van verwerkt voedsel helpt daar niet bij,” voegde hij eraan toe. “Suikerhoudende snacks en cafeïne houdende dranken kunnen ons een tijdelijke boost geven – maar dit is van korte duur. Het kan de slaap verstoren en heeft een domino-effect op ons mentale welzijn.”

Voeding waar je blij van wordt

Voeding dat rijk is aan groente, fruit, onverzadigde vetzuren en groene thee kan ontstekingsremmend werken. Daardoor wordt de kans op angst of depressie juist kleiner. Hoe werkt dit?

Elk mens draagt in totaal zo’n 1,5 kilo aan bacteriën, virussen, gisten en schimmels met zich mee. De verzamelnaam voor al deze beestjes is microbioom. Het overgrote deel van dit microbioom bevindt zich in onze darmen. “Onze darm is het enige orgaan in ons lichaam met een eigen zenuwstelsel, aldus Sahar El Aidy, assistent-professor aan de Rijksuniversiteit in Groningen. “Dit zenuwstelsel wordt ook wel het tweede brein genoemd en communiceert via een zenuwbaan, de ‘nervus vagus’, rechtstreeks met onze hersenen”.

Doorbreek de cirkel

Er gaan stemmen op dat het aan de taboesfeer ligt waarom mensen met depressieve klachten niet altijd goed behandeld worden. Wellicht speelt taboe inderdaad mee. Alleen leert de praktijk dat nog steeds veel mensen (ook artsen) denken dat depressie iets is dat alleen tussen de oren zit. Terwijl de triggers om stress reacties te ontwikkelen starten met ongezonde situaties of ongezond eten. Door structureel bewerkt voedsel in combinatie met frisdranken of door een tsunami van ellende in iemands leven. Of een combinatie van beiden. Daar waar de oorzaak ligt, is eveneens de oplossing te vinden. Die zit niet (altijd) tussen iemands oren.

Wil je hier meer over lezen? Het boek Stress zit niet tussen je oren is verkrijgbaar via alle boekhandels en managementboek.

Bronnen:

 

Deel dit bericht
Facebook
Twitter
LinkedIn